Je woning staat uiteraard vol met stopcontacten. Dit is niet raar, want tegenwoordig staan huizen bomvol met elektrische apparaten. De meeste apparaten sluit je aan op een normaal stopcontact. Echter, niet elk apparaat kan aangesloten worden op een normaal stopcontact. Hiervoor moeten er speciale stopcontacten geplaatst worden. Dit wordt een perilex aansluiting genoemd. Als jij niet bekend met een perilex aansluiting wil je uiteraard wel weten wat het precies is en hoe het precies werkt. In deze blog kun je alles lezen over een perilex aansluiting.

Wat is het verschil tussen een perilex aansluiting en een gewoon stopcontact?

Het verschil zit hem in de toevoer van de stroom. Een perilex aansluiting is in staat om veel meer stroom te leveren dan een standaard stopcontact. Dit komt omdat een perilex aansluiting over drie fasen beschikt. Een gewone stopcontact beschikt over twee fasen. De extra fase zorgt voor een extra mogelijkheid voor extra stroom. Zo kun je krachtigere apparaten gebruiken in je woning die meer energie gebruiken. Welke apparaten worden dan gebruikt met een perilex aansluiting? Je kan bijvoorbeeld denken aan apparaten die in de keuken staan die dagelijks worden gebruikt met erg veel stroom. Een inductiekookplaat, of een keramische kookplaten. Een centraal ventilatiesysteem, een sauna in huis of in de tuin kunnen ook niet ontkomen aan een perilex aansluiting.

 

 

Kan ik ook zonder perilex aansluiting?

Als je twijfelt over het gebruik van een perilex aansluiting voor een bepaald apparaat, moet je het navragen bij een elektricien of bij de verkoper van het product. Als het nodig is om een perilex aansluiting  te gebruiken moet je deze ook echt aansluiten. Zonder perilex aansluiting is het niet mogelijk om het apparaat te gebruiken. Ook is het niet mogelijk om een perilex stekker in een gewoon stopcontact stoppen. Een perilex aansluiting heeft namelijk 4 openingen, terwijl een normaal stopcontact 2 openingen heeft. Het is dus nodig om te beschikken over een speciale installatie. Dit kan een elektricien voor je installeren.

 

 

 

Hoe moet ik een perilex aansluiting installeren?

Als je woning nog niet beschikt over een perilex aansluiting is het nodig om deze aan te leggen. Heb je hier geen ervaring mee? Dan wordt het geen makkelijk klusje. Er komen veel factoren bij kijken. Het is namelijk niet alleen een aansluiting plaatsen, maar er moet ook een geheel eigen groep in de meterkast geplaatst worden voor een perilex aansluiting. Of soms wel twee groepen. Dit ligt aan de hoeveelheid elektrische apparaten die je wilt gebruiken, de grote stroomvraag moet namelijk makkelijk verwerkt worden. Een elektricien kan dit allemaal simpel en veilig regelen. Zij hebben namelijk jarenlang ervaring over het aanleggen van speciale stopcontacten en over het plaatsen van extra groepen. Met een elektricien heb je namelijk de zekerheid dat alles goed en veilig verloopt.