schakelaar aansluiten zelf

Wisselschakelaar aansluiten

Met een wisselschakelaar heb je het grote voordeel dat je de lichtbron van twee verschillende schakelaars kunt bedienen. Wanneer je deze schakelaar wilt aansluiten krijg je te maken met 3 verschillende kleuren draden. Namelijk de bruine, blauwe en zwarte draad. Wanneer je de eerste schakelaar gaat aansluiten koppel je de blauwe draad met de schakelaar en de lamp. Vervolgens koppel je de bruine of zwarte draad en de ‘’schroef’’ waar L1 boven staat. 

schakelaar

Er zijn nu nog 2 zwarte draden die naar schakelaar 2 gaat. Sluit deze beide aan op schroeven 1 en 1. Ook bij deze schakelaar 2 verbind je de blauwe draden weer met elkaar. Ook deze 2 andere zwarte draden sluit je aan op 1 en 1. Als laatst koppel je de zwarte draad naar de lamp aan op L1.

Dubbele wisselschakelaar aansluiten

Bij deze schakelaar bedien je juist weer met één dubbele wisselschakelaar twee verschillende lampen. Je krijgt hier alleen te maken met een bruine en zwarte draad. Op de achterzijde van de schakelaar staat ‘’L1”, sluit daar een bruine draad op aan. Bij ‘’L2’’ sluit je de tweede bruine draad aan. Wanneer er maar 1 bruine draad is moet je met een extra losse bruine draad L1 en L2 met elkaar verbinden. 

wisselschakelaar

Aan openingen 1 en 2 sluit je de laatste 4 zwarte draden op aan. Boven en onder moeten draden aangesloten zijn. De draden met zwarte kleur moeten bij de schakelaars altijd tegenover elkaar aangesloten zijn.

Dimmer aansluiten

Bij een dimmer heb je het voordeel dat je zelf kan beslissen hoe fel je een bepaald licht wilt hebben. Om deze aan te sluiten koppel je de bruine draad aan de ‘’L-in’’. Er loopt ook een zwarte draad van de dimmer naar de lamp, deze koppel je aan ‘’L-out’’. De twee draden die samen komen bij de dimmer koppel je nu aan elkaar.

dimmer-schakelaar