serieschakelaar aansluiten

Veel lampen maar ook een aantal apparaten zijn aangesloten op schakelaars. Een schakelaar maakt het bedienen van een lamp super makkelijk, door op een knopje te drukken kan je lamp uit of aanzetten. Er zijn ook super veel verschillende soorten schakelaars en ze hebben allemaal een eigen functie. Als je een schakelaar wilt vervangen is het natuurlijk wel handig om te weten welke je moet plaatsen.

Hieronder wordt een serieschakelaar en een dubbelpolige schakelaar kort en simpel uitgelegd.

Een serieschakelaar aansluiten

Wat mooi is bij een serieschakelaar is dat je met één serieschakelaar tegelijkertijd twee lampen aan en uit kunt zetten. Je pakt hier de bruine draad en sluit deze aan op ‘’L’’, deze zit boven aan de schakelaar. Onderaan de schakelaar koppel je twee zwarte draden, deze draden horen allebei naar één lamp te lopen. Eén zwarte draad daarvan die naar lamp 1 gaat koppel je bij de 1 en de andere draad koppel je naar de tweede lamp op 2.

De blauwe en geel groene draad moeten ook nog aangesloten worden, doe dit door middel van een drievoudige lasklem. Gebruik de meest linkse ingang voor de lasklemmen voor verbinding met de centraaldoos. Gebruik ook voor een lasdoos maar drie blauwe draden en voor de andere lasdoos drie geelgroene.

Een dubbelpolige schakelaar aansluiten

Bij een dubbelpolige schakelaar maak je een deel van het elektrische circuit spanningsloos. Je vindt deze vooral in vochtige ruimtes. Op ingang L1 sluit je de bruine draad op aan. De blauwe draad sluit je nu weer op L2 aan. De twee openingen in het midden zijn bedoeld voor twee draden die naar het apparaat of de lamp lopen. De blauwe draad steek je in het midden in 2 en de zwarte in 1.

Nu heb je alleen nog de geelgroene draad over, gebruik een lasklem om deze aan elkaar te koppelen.