kruisschakelaar aansluiten

Kruisschakelaar of combinatie schakelaar aansluiten?

Door een schakelaar in te drukken kan je lampen bedienen, je kan ze aan of uit zetten maar ook dimmen. Het aan en uitzetten of dimmen gebeurd allemaal door verschillende soorten schakelaars, er zijn dus meerdere soorten. Het vervangen van een schakelaar kan dus niet zomaar, je moet wel weten welke je hebt en welke je gaat vervangen. Hieronder wordt een kruisschakelaar en een combinatie schakelaar uitgelegd. De belangrijkste stap voor werkzaamheden aan elektra is het uitzetten van de stroom.

Hieronder wordt kort een kruisschakelaar en een combinatie schakelaar uitgelegd. De belangrijkste stap voor werkzaamheden aan elektra is altijd het uitzetten van de stroom.

Een kruisschakelaar aansluiten

Met een kruisschakelaar kan je één of meerdere lampen aan of uitschakelen vanaf verschillende punten. Dit komt omdat er wisselschakelaars door een kruisschakelaar met elkaar kunnen verbinden. Het voordeel hier ook is dat de blauwe en geelgroene draad niet met de schakelaar verbonden hoeft te worden. De kabels die bij de lamp binnenkomen en er weer uitgaan kunnen met elkaar verbonden worden door middel van een lasklem. 

Bij de eerste wisselschakelaar wordt de bruine draad gekoppeld met de ‘’L’’. De twee zwarte draden die uit deze schakelaar komen worden verbonden met de bovenkant van de tweede wisselschakelaar. Nu pak je weer de twee onderste zwarte draden en deze verbind je nu met de onderkant van de kruisschakelaar. Er komt ook nog een zwarte draad uit de lamp, koppel deze aan de L van de tweede wisselschakelaar. 

Een combinatie schakelaar aansluiten

Een combinatie schakelaar is als er een stopcontact en een schakelaar ineen is, vaak zit hier de schakelaar boven en het stopcontact onder. Als u er nog één wilt hebben kan deze gemakkelijk aangesloten worden. Er wordt hier de bruine draad opgepakt en deze wordt aangesloten op het rode contactpunt van het stopcontact. Vaak staat hier de L bij. 

Vervolgens koppel je de blauwe draad aan het tweede contactpunt, de geelgroene kan je aansluiten op de aarde. Wanneer er ook een lamp aangesloten wordt, koppel je de zwarte draad die vanaf de schakelaar naar de lamp vertrekt.