hoofdschakelaar

De meterkast bestaat uit verschillende componenten. Je hebt bijvoorbeeld een groepenkast en voor iedere groep heb je weer een schakelaar, je hebt ook nog aardlekschakelaars deze beschermen je weer tegen lekstroom en ook zijn er een heleboel kabels. Ook heb je in iedere meterkast een hoofdschakelaar zitten, deze mag nooit ontbreken.

Hoe ziet de hoofdschakelaar eruit en waarvoor dient dit?

De hoofdschakelaar is in de meeste gevallen makkelijk te herkennen. Het ziet eruit als een grote zwarte knop die je niet gelijk kan omdraaien. In sommige meterkasten ziet de hoofdschakelaar eruit als een groep, het gaat hier dan om 2 of 4 schakelaars die in verbinding zijn met elkaar, als je de ene uitzet gaat de ander ook uit. 

Als je graag alle stroom van elk apparaat wilt afhalen of de stroom helemaal uit wilt zetten gebruik je de hoofdschakelaar. De hoofdschakelaar gaat dus boven alle andere schakelaars. Als je bijvoorbeeld met elektra aan de slag gaat is het dus aan te raden om deze uit te zetten in plaats van de schakelaar van de desbetreffende groep. Hiermee weet je zeker dat je veilig zit. 

Een hoofdschakelaar is verplicht

Als er na 2005 nog bouwvergunningen worden vrijgeven voor woningen is een hoofdschakelaar verplicht. Hetzelfde geldt voor oudere woningen die na 2005 nog groot verbouwd worden. Dit zijn vooral projecten waarbij je een bouwvergunning nodig hebt om aan de slag te gaan. 

elektra-verbouwing

Naast dat een hoofdschakelaar verplicht is zijn er ook andere regels en wetten, deze staan allemaal onder de NEN 2768 norm. Bij oudere woningen is het trouwens niet verplicht een hoofdschakelaar te hebben, het is wel veiliger als je dit hebt.

Het installeren van een hoofdschakelaar

Zelfstandig werkzaamheden uitvoeren aan de elektrische installatie is geen makkelijke klus, zeker niet als het om de meterkast gaat of groepenkast. Je hebt te maken met veel wet en regelgeving die constant veranderen.

elektricien-werkzaamheden

Schakel daarom om die redenen altijd een gespecialiseerde elektricien in, hierdoor is het risico op storingen en ongelukken kleiner en weet je dat het altijd veilig en deskundig wordt aangelegd.