Kabel trekken

Het aanleggen van nieuwe elektriciteitskabels of de loop van de bedrading in je woning veranderen zijn veel voorkomende werkzaamheden bij een verbouwing of verhuizing. Het is natuurlijk het aantrekkelijkst als alle kabels ook direct weggewerkt worden en niet in zicht zijn. De kabels kunnen dan netjes door PVC-buizen in de muur of onder de kabelgoot doorlopen. 

Nodige onderdelen bij het kabel trekken

De onmisbare onderdelen bij het kabel trekken zijn de volgende instrumenten: Trekveer, Striptang en eventuele kabelglijmiddel. 

Een trekveer is een dunne, lange veer van staal of glasvezel. Trekveren variëren qua lengte: ze kunnen oplopen tot 50 meter. Op het einde van een trekveer zit een een oog waaraan de kabels vastgemaakt kunnen worden. De veer kun je door de buis duwen tot hij uitkomt aan de andere kant. Is deze er helemaal uit getrokken? Dan zitten de draden op de juiste plaats. Het trekken van een kabel zonder trekveer lukt als de kabel niet stevig en te lang is. 

Kabel trekken door twee personen

Het trekken van kabels in het huis is werk voor twee personen. Het is handig als er een persoon aan de invoerkant staat om te zorgen dat de trekveer soepel de buis in gaat, en met de andere persoon op de plek van de bestemming waar de veer naar buiten wordt getrokken. Het trekken moet in kleine trekjes gedaan worden, wacht wel op een seintje van de andere kant! Wanneer het niet lukt kun je altijd een elektricien bellen om te vragen of hij je kan helpen. 

Stappenplan kabel trekken:

  1. Duw de trekveer door de buis hoe het hierboven is beschreven. Als het erg stroef gaat kun je gebruik maken van de speciale kabelglijmiddel. Heb je geen kabelglijmiddel in huis? Normale afwasmiddel of talkpoeder werken ook uitstekend!
  2. Maak vervolgens de draden vast aan het oog van de trekveer. Deze moeten eerst gestript worden met een striptang, deze moeten zo bevestigd worden dat er geen knot ontstaat. Alle draden die je nodig hebt moet je in één keer trekken door de buis. Als je later een draad bijtrekt gaat het lastig.
  3. Zorg ervoor dat de kabels voldoende uitsteken. Dit zal eenvoudiger werken bij het monteren van een schakelaar of stopcontact. Wat er extra uitsteekt kun je altijd afknippen.

Het trekken van kabels is het laatste onderdeel bij een verbouwing. Als al het metsel en stucwerk gereed is en er ook geen risico meer is op beschadiging, kun je beginnen met het trekken van kabels. Het is aanbevolen om kabels te trekken bij een temperatuur onder de 5 °C, lage temperaturen maken de kabelmantel namelijk stugger en kwetsbaarder.

Kabels trekken door een buis met bestaande kabels

Het trekken van kabels door een buis met bestaande kabels is echt geen makkelijk klusje. Hiervoor kun je één van de aanwezige kabels gebruiken. Aan een uiteinde van deze kabel kun je twee kabels vastknopen. Nu is een kabel gelijk aan de bestaande kabel en de nieuwe kabel. Nu kun je de kabel aan de andere kant van de buis trekken, als de operatie slaagt heb je een nieuwe kabel waar je hebt wilt hebben. Als het niet lukt, dan moet je alle kabels uit de buis trekken en opnieuw invoeren, inclusief de nieuwe kabel.