Elektrische draden

Elektrische draden doorverbinden is een werkzaamheid die zorgvuldig uitgevoerd moet worden. Je woning zit vol met stroomdraden, maar soms is het wel nodig om een extra aansluiting te maken. Bij het maken van een nieuwe aansluiting moeten er altijd stroomdraden verbonden worden. Het doorverbinden van stroomdraden kan op verschillende manieren gedaan worden. Deze werkzaamheid kan uitgevoerd worden met behulp van kroonstenen, lasdoppen of lasklemmen. Hoe dit werkt precies uitgevoerd moet worden kun je verder lezen. Op het moment dat het niet lukt is het beter om hiervoor een elektricien in te schakelen.

Het verbinden van stroomdraden met behulp van lasdoppen

Stroomdraden kunnen met behulp van een lasdop verbonden worden. Het is wel belangrijk dat deze een lage overgangsweerstand hebben. Met een combinatietang worden de draden in elkaar gedraaid. Dit moet zo strak mogelijk en rechtsom gedaan worden. Hierna moet de lasdop op de las gedraaid worden. De las is als het ware een bundel elektriciteitsdraden. De veer moet tegen de aderisolatie gedraaid worden. Als de veer niet meer terugdraait bij het terugdraaien van de lasdop zit de las stevig genoeg. Het is belangrijk om te weten dat er maar vijf draden onder één las mogen staan. 

Het verbinden van stroomdraden met behulp van lasklemmen

Lasklemmen zijn ook een belangrijk hulpmiddel bij het verbinden van stroomdraden. Een lasklem klemt de draden als het ware bij elkaar. Lasklemmen zijn transparant en eenvoudig te controleren. Lasklemmen zijn in verschillende varianten beschikbaar. Er zijn 2-polige lasklemmen waardoor je twee draden kan verbinden.3-polige lasklemmen waarmee je 3 stroomdraden kan verbinden of een bestaande draad kan splitsen. Er zijn twee manieren om te testen of alles goed zit, dit kun je doen door de groep weer in te schakelen of door een spanningsmeter te gebruiken in het gaatje van de lasklem. 

Het verbinden van stroomdraden met behulp van kroonsteentjes

Het verbinden van stroomdraden kan ook met behulp van kroonsteentjes. Een kroonsteentje is een porseleinen of kunststof blokje die de draden aan elkaar kan verbinden. Een kroonsteentje bestaat uit buisjes. De draden moeten door deze buisjes gestoken worden. Boven de buisjes zitten schroeven, deze schroeven klemmen de elektriciteitsdraden vast wanneer deze door de buisjes lopen. Het is belangrijk dat er geen koperdraad in zich is wanneer de draden zijn vastgeklemd. 

Wanneer gebruik ik een lasklem, lasdop of kroonsteentje?

De meest voorkomende manier is de lasklem. Een lasdop en kroonsteentje zijn ook erg aantrekkelijk om te gebruiken. Moet je bijvoorbeeld soepele draden aansluiten? Dan zijn kroonsteentjes de oplossing. Soepele draden kun je herkennen aan de meerdere draden waar het uit bestaat en de flexibele kern. Lasklemmen zijn hier meestal niet voor geschikt. Echter, is er een kans dat de draden van kroonsteentjes gaan rafelen en dunner worden. Dit resulteert in een stroom in de rest van de draden, wat kan leiden tot een brand. Het is daarom essentieel om de eindaderhulzen over de draden knijpt. 

Lasklemmen zijn daarentegen zeer geschikt voor het verbinden van stroomdraden met een harde kern. Voor het maken van een aftakking naar een stopcontact is dit zeer handig. Lasdoppen zijn wel betrouwbaarder qua gebruik, vooral bij zware belastingen of bij bedrijven.