Veilig een kookplaat aansluiten? Lees hier hoe het moet

Wil je je woning voorzien van een inductiekookplaat? Dan moet je je eerst goed inlezen over hoe dit veilig en efficiënt gedaan moet worden. Het aansluiten van een inductiekookplaat is geen makkelijk klusje, zeker als je geen ervaring hebt. Als je het niet goed hebt geïnstalleerd kan het storingen veroorzaken in de groepenkast. Dit is zeer vervelend, ook zorgt het voor onveilige situaties. Verzekeraars en fabrikanten eisen daarom dat je een professionele elektricien inschakelt, zodat het zonder foutjes gedaan wordt.

Inductiekookplaat met perilex aansluiten

Om een inductiekookplaat überhaupt aan te sluiten is er een perilex aansluiting nodig. Een perilex aansluiting is een stopcontact voor de perilex stekker met vijf polen. Deze perilex stekker levert een dubbel vermogen af. In nieuwbouwwoningen kun je al zo een stekker vinden. In een huis met een wat oudere bouwjaar is het wel nodig om perilex aan te sluiten als je een nieuwe keuken wilt aanschaffen bijvoorbeeld.

Extra groepenkast aansluiten voor inductiekookplaat

Een nieuwe keuken, nieuw geplaatst of in een nieuwbouwwoning, is het vaak noodzakelijk om extra groepen in de groepenkast aan te leggen. Een extra kookgroep of een extra fornuisgroep bijvoorbeeld. Als er geen extra groepenkasten zijn geplaatst kan het storingen en gevaarlijke situaties opleveren. In de groepenkast en meterkast wat aanpassen of toevoegen vereist dan ook professioneel hulp. Een elektricien zou dit eenvoudig en snel voor jou kunnen regelen.