inductie kookplaat aansluiten

De meeste nieuwbouwwoningen worden niet standaard meer aangesloten op het gasnet. De mensen die intrekken in een nieuwbouwwoning kunnen dan ook niet meer met gas koken, ze moeten nu op zoek naar iets anders. Een goed alternatief is een inductiekookplaat maar kan je deze ook aansluiten op 220 volt? 

aansluiten-inductiekookplaat

Is de meterkast geschikt?

Bij nieuwbouwwoningen zal de woning heel waarschijnlijk al geschikt zijn voor een inductiekookplaat in de keuken, Maar ga hier niet zomaar van uit. Bij oudere woningen die aangesloten zijn op gas kan je niet zomaar een inductiekookplaat aansluiten. De groepenkast zal waarschijnlijk niet groot genoeg zijn en je mist waarschijnlijk ook aansluitingen in de keuken. 

Een inductiekookplaat op 220 volt

Het is mogelijk om een inductiekookplaat aan te sluiten op 220 volt. Maar omdat je deze kookplaat nu moet aansluiten op een 1 fase aansluiting kan hij niet optimaal werken. Wil je wel optimaal gebruik maken van de kookplaat dan moet je toch echt een 3 fase aansluiting gebruiken. Om gebruik te maken van een 3 fase aansluiting moet de groepenkast aangepast worden. Een kookplaat aansluiten op 220 volt kan dus wel maar het is niet ideaal.

Optimaal gebruik maken van uw inductiekookplaat

Een inductieplaat wordt dus niet optimaal benut op 220 volt, maar wel op krachtstroom. Om gebruik te maken van krachtstroom heb je een 3 fase aansluiting nodig. Een 3 fase aansluiting zit nog niet altijd in alle woningen, maar in de meeste nieuwbouwwoningen wel al. Laat hier een elektricien naar kijken en zo nodig aanpassen. 

Ook werken de meeste kookplaten met een perilex aansluiting, dit is een totaal andere aansluiting dan een normaal stopcontact. De stekker van een perilex aansluiting past ook niet in een normaal stopcontact, deze moet dan ook vervangen worden. Het is niet aan te raden deze werkzaamheden zelf uit te voeren. Mocht er iets fout gaan dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.