geaard stopcontact

Iedereen heeft een stopcontact in huis en iedereen kent deze wel,  maar zelfs de normale stopcontacten kunnen erg verschillen. Zo heb je namelijk een geaard stopcontact en een niet geaard stopcontact. Het is niet gek als je dit niet weet en het is ook niet gek als je de verschillen niet kent, dus hieronder staat alles op een rijtje.

modern-stopcontact-geaard

De verschillen tussen deze twee stopcontacten

Een verschil waaraan je deze twee makkelijk kunt herkennen is het uiterlijk van deze wandcontactdoos. Maar dit is zeker niet het belangrijkste verschil.

Het uiterlijk van de wandcontactdoos is niet het enige verschil, de draden die er doorheen lopen zijn ook een groot verschil. Iets wat een niet geaard stopcontact niet heeft en een geaard stopcontact wel is een groen/gele draad. Deze groen/gele draad staat ook in verbinding met de meterkast.  Als er nu meer stroom binnenkomt dan dat dit aankan vervoert de groen/gele draad deze extra stroom weer terug naar de grond. Ze delen beide wel een bruine en blauwe draad.

geel-groene-fasedraad

De stroom wordt aangevoerd door de bruine draad en daarna weer weggevoerd door de blauwe. Als er bij een niet geaard stopcontact niks geks gebeurd is dit over het algemeen veilig. Bij overspanning kunnen elektrische apparaten onder stroom komen te staan, de extra stroom kan hier niet worden weggevoerd door een extra draad. Als je bij overspanning een apparaat aanraakt die is aangesloten op een niet geaard stopcontact kom je onder stroom te staan. Als je bij overspanning een apparaat aanraakt die is aangesloten op een geaard stopcontact gebeurd er dus niks want de extra spanning wordt naar de grond geleid.

De reden waarom randaarde zo belangrijk is

Randaarde zorgt er dus voor dat bij overspanning apparaten niet onder stroom komen te staan. Overspanning kan bijvoorbeeld komen als 2 kabels versleten zijn en elkaar aanraken. Wanneer ze elkaar aanraken kan hierdoor kortsluiting ontstaan. Bij kortsluiting kan er ook brand ontstaan in de meterkast.

geaard-stopcontact-aanleggen

Een niet geaard stopcontact is niet meteen onveilig maar het wordt sinds 1996 wel sterk aangeraden om geaarde stopcontacten te gebruiken, ook bij nieuwbouwprojecten maken ze hier gebruik van.