lamp vervangen

Een lamp vervangen is over het algemeen wel een makkelijke klus. Hoewel je alleen maar de stroom eraf hoeft te halen en de lamp hoeft te verwisselen, kan het voor veel mensen nog een lastige klus zijn want wat nou als die nieuwe lamp ook niet werkt?

Als de nieuwe lamp ook niet werkt kan het zijn waarschijnlijk zijn dat er een probleem in de elektrische installatie zit. Het wordt nu al een stuk ingewikkelder om een lamp te vervangen, schakel dan de hulp in van een elektricien.

lamp-fittingen

Veiligheidsmaatregelen

Er wordt maar weinig aangeraden om zelf aan de slag te gaan met elektrische werkzaamheden. Elektriciteit is simpelweg gewoon gevaarlijk. Je kunt nare schokken krijgen mocht je hiermee in aanraking komen, en ook kan door het verkeerd aanleggen van elektra kortsluiting ontstaan. Een gevolg hiervan is dat er brand kan ontstaan in de meterkast. Daarom zal je altijd een spanningstester moeten gebruiken om te kijken of er nog spanning op staat.

spanningstester

Maar om te beginnen moet je altijd als eerst overal de stroom er van afhalen, er is dan één gevaar uitgeschakeld. De stroom uitschakelen kun je simpel uitschakelen door de hoofdschakelaar in de meterkast om te zetten. Er is ook de mogelijkheid om alleen de groep uit te zetten van waar je aan gaat werken, maar voor de zekerheid is het aan te raden om alles uit te zetten. Om te testen of er nog stroom doorheen loopt gebruik je een spanningstester.

Het gereedschap

Het gebruik van verschillend gereedschap komt er ook bij kijken. Het ging net ook al een beetje over de spanningstester, hiermee kan je de spanning testen op apparaten maar ook stopcontacten. Het ligt er natuurlijk ook een beetje aan of je een compleet nieuwe lamp gaat ophangen, dan komt er ook een boormachine aan te pas.

gereedschap-elektricien

Verschillende maten schroevendraaiers kunnen ook goed van pas komen. Bij een nieuwe lamp is het vaak nog nodig om de kabels te strippen, hiervoor gebruik je de striptang. 

Fittingen

Verschillende soorten lampen hebben ook verschillende soorten fittingen. Hier in Nederland zijn er een aantal soorten. Er is bijvoorbeeld de E27 fitting, deze fitting komt over het algemeen het meest voor in ons land. De E14 fitting is er ook, deze fitting is een stuk kleiner. Ook is er nog de GU10 fitting, deze vind je terug bij spots. Klik deze met 2 pinnetjes waar hij hoort en draai hem een kwartslag.