Stroomuitval is super vervelend, helemaal als je niet weet waar het aan kan liggen. Veel van de elektrische problemen liggen bij de groepenkast, het is dus erg van belang dat je een goed werkende groepenkast hebt. Tegenwoordig is ook bijna alles elektrisch en er komen jaarlijks ook steeds meer apparaten bij. Het is dus niet alleen dat je een goed werkende groepenkast hebt maar ook een groepenkast die groot genoeg is voor al je elektrische apparaten.

Wat is een groepenkast?

Een groepenkast is een aparte kast in de meterkast waar binnenkomende stroom als eerst naar toe gaat. Met behulp van de groepen achter de groepenkast wordt alle stroom verdeeld over de groepen en daarna over alle elektrische apparaten. Het kan ook zijn dat een bepaalde groep maar stroom nodig heeft dan andere groepen. Dit hoeft echter geen probleem te zijn zolang het niet meer stroom is dan de groepenkast aankan. Wanneer er wel meer stroom wordt gevraagd dan wordt de groepenkast overbelast en schakelt uit. Het gebruik maken van elektrische apparaten is dan niet meer mogelijk tot dit probleem is opgelost. Dit is natuurlijk erg vervelend als dit vaak gebeurd. Gelukkig kan je extra groepen laten installeren maar ook zelfs een hele nieuwe groepenkast samenstellen.

Groepenkast samenstellen

Hoe stel je een groepenkast samen?

Om te beginnen is het noodzakelijk om in kaart te brengen welke apparaten je al in huis hebt. Zet er ook bij hoeveel stroom deze apparaten in beslag nemen. Het is ook belangrijk om te kijken of je een 1-fase groepenkast nodig hebt of een 3-fase groepenkast. Een 1-fase groepenkast komt het meest voor en zal je waarschijnlijk ook nodig hebben. Een 3-fase groepenkast wordt gebruikt als je apparaten hebt die meer vermogen nodig hebben normale apparaten. Denk bijvoorbeeld aan een laadpunt voor je elektrische auto of jacuzzi.

Om ervoor te zorgen dat je groepen niet weer overbelast raken is het belangrijk dat je alle apparaten goed verdeeld over alle groepen. Het voordeel bij het samenstellen van een nieuwe groepenkast is dat je heel veel groepen kunt toevoegen. Een groep kan ongeveer 3500 Watt aan. Ook zou je nog extra toevoegingen aan je groepenkast kunnen plaatsen, zoals een kookgroep, en nog veel meer.

 

Groepenkast samenstellen