buiten elektra aanleggen

Een stopcontact aanleggen binnenshuis kan iedereen met een goede handleiding wel doen. Daarom wordt het vaak overschat als mensen buiten een stopcontact aan willen leggen. Buiten een stopcontact aanleggen heeft een wat moeilijkere handleiding. 

Wie buiten een stopcontact wilt aanleggen moet goed op de hoogte zijn van verschillende regels, ook moet het stopcontact goed beschermt zijn tegen de verschillende weersomstandigheden.

buitenstopcontact-installeren

Waar moet je op letten?

Er zal buiten een aftakdoos moeten worden geïnstalleerd om stroom te krijgen, vanuit de aftakdoos wordt namelijk alle stroom die van binnenkort verdeeld over de apparaten in de tuin. 

aftakdoos

De aftakdoos kan ook maar een bepaalde hoeveelheid belasting aan vaak is dit minder dan 3700 watt. Het is hierbij ook handig om een nieuwe groep aan te laten maken in de groepenkast binnen, dit is een goede manier om overbelasting tegen te gaan

Ook zal het stopcontact moeten werken. Hiervoor moet je een kabels aanleggen van de aftakdoos naar het stopcontact. Hiervoor moeten diepe gaten in de grond komen waar alle kabels liggen. Let hier ook op dat je ze netjes plaatst, als je ze niet goed plaatst kunnen ze beschadigen en kunnen er kortsluitingen ontstaan. 

elektra-aanleggen

Bij de wandcontactdoos voor buiten weet je nu ook dat er rekening moet worden gehouden met de weersomstandigheden. Je kan dus niet zomaar een willekeurig stopcontact kiezen. Kies er 1 met een klepje en beschermingscode van IP44 of IP55. Dit type stopcontact is spatbestendig en er is minder kans op kortsluitingen mocht er water binnenkomen. 

Alle gereedschap en materialen

Er moet dus een gat geboord worden, gegraven worden en elektra aangelegd worden. Er komt dus nog veel bij kijken ook, er is een boor nodig om in de muur te boren, schroevendraaiers, pluggen en een striptang, buitenstopcontact, een aftakdoos, elektrakabels, kroonsteentjes, elektrabuizen en een schep.

Om veel werk uit handen te nemen kan je ook overwegen om een ervaren elektricien in te schakelen.