meterkast storing

Bij overbelasting zijn er teveel elektrische apparaten in gebruik in een bepaalde groep. Het gebeurd meestal niet zomaar, vaak zit er ook een grootverbruiker tussen denk dan een een elektrische oven, een wasdroger of wasmachine. Kortsluiting, brand of schade aan elektrische apparaten zijn de meest voorkomende gevolgen van overbelasting.

overbelasting-elektra

Overbelasting voorkomen

Veel meterkasten zijn voorzien van meerdere groepen, deze groepen zijn belangrijk omdat deze de stroom doorgeven naar de elektrische apparaten. De groepen worden echter nog niet altijd optimaal benut, verdeel de elektrische apparaten dus goed over alle groepen.

groepenkast-elektra

Een groep in de groepenkast kan meestal maar 3600 watt aan, probeer hier dus op te letten, op de stekker of in de gebruiksaanwijzing staat vaak hoeveel watt een apparaat gebruikt.

Grootverbruikers zoals wasdrogers en machines vragen snel al 3000 watt het is dus verplicht om deze op 2 verschillende groepen aan te sluiten. Ook elektrische ovens verbruiken veel deze moet je ook op een aparte groep aansluiten of verdelen over 2 groepen.

grootverbuikers-overbelasting

Probeer stekkerdozen zoveel mogelijk te vermijden, op deze manier sluit je namelijk vaak teveel apparaten aan zonder dat je het echt door hebt. Wanneer je toch gebruik wil maken van stekkerdozen dan is het aan te raden om een stekkerdoos te gebruiken met een KEMA keurmerk.

stekkerdoos-overbelast

Wat overbelasting niet tegen gaat maar wel belangrijk is, is om geen brandbare spullen in de meterkast te laten. Bij overbelasting kan er soms brand optreden, de brand kan zich sneller uitbreiden wanneer er brandbare spullen in de meterkast staan.

Heb je last van overbelasting of ben je er niet helemaal zeker van of alles in de groepenkast wel klopt? Neem in beide gevallen contact op met een gespecialiseerde elektricien. De desbetreffende elektricien gaat de groepen langs en deelt deze zo nodig anders voor je in.

Je kan zelf ook een kijkje nemen in de groepenkast, reken per groep uit hoeveel watt je op de groep hebt staan. Dit kan je makkelijk uitrekenen door alle elektrische apparaten achter de groep bij elkaar op te tellen.