Bij de meeste elektrische apparaten komt warmte vrij. Vaak voel je dit niet en is dit volkomen veilig. Soms kan het ook zijn dat er iets kapot is of dat de warmte niet goed weg kan, er kan nu kortsluiting ontstaan of zelfs brand. Als je alles goed onderhoud en de juiste maatregelen neemt kan je dit in veel gevallen voorkomen. Hieronder staan een aantal tips die je kan volgen zodat de kans op brand minder groot is. Advies nodig? Schakel dan een elektricien in!

Tip 1: In de meeste apparaten zit een ventilatie en een ventilatie opening. Het is altijd belangrijk dat de opening vrij wordt gehouden, zet er dan ook niks voor of tegenaan. Ook kan het voorkomen dat binnen in het apparaat stof zich gaat ophopen, de ventilatoren moeten nu harder werken en de warmte kan niet meer goed weg. Het wordt nu warmer en warmer in het apparaat, dit is gevaarlijk. Hou je apparaten goed schoon.

Tip 2: Apparaten die op stand-by staan verbruiken nog steeds stroom, dit kan je zien aan de lichtjes die nog branden. Ook hier kan het apparaat weer warm worden en als de warmte niet goed weg kan dan is dat ook weer gevaarlijk. Hierbij dus ook goed je apparaten schoonmaken of uitzetten.

Tip 3: Voor apparaten die meer warmte afgeven dan normale apparaten moet je goed oppassen. Deze apparaten hebben vaak een speciale snoer nodig die niet zo snel kan verbranden, de normale snoeren kunnen dit namelijk niet aan.

Tip 4: Sluit grootverbruikers niet aan op verlengsnoeren, verlengsnoeren kunnen de hoeveelheid stroom die de grootverbruikers verbruiken niet aan. Ook moet je niet teveel apparaten aansluiten op stopcontacten, onbewust kan je teveel apparaten achter een bepaalde groep aansluiten.

Tip 5: Laad je telefoon niet in de nacht op. Ook bij een telefoon opladen komt er veel warmte bij vrij, zeker rond de batterij. Misschien heb je dit zelf ook wel eens gevoeld. Ook zijn veel telefoons opladers vaak kapot, via deze manier kan er kortsluiting ontstaan en ook brand.

Tip 6: Bij grootverbruikers ontstaan de meeste ongelukken, blijf thuis wanneer je deze apparaten gebruikt.