Bent u verhuisd? Of woont u al een tijd in uw huidige woning? De kans is aanwezig dat er nog nooit een stopcontact is vervangen. De stopcontacten verkleuren of ze werken niet helemaal goed meer, het is verstandig om de stopcontacten te vervangen. Als je dit niet zelf kunt, is het mogelijk om een elektricien in te schakelen.

Dit is wel zo handig omdat nieuwe stopcontacten relatief veiliger zijn, en het ziet er beter uit natuurlijk. Maar hoe vervangt u nou eigenlijk een stopcontact?

Checklist en stroom uitzetten

Een nieuw stopcontact, een schroevendraaier, striptang en spanningsmeter zijn de enigste benodigdheden, soms is de elektra er zo slecht aan toe dat het beter is om je elektra te vervangen. Ook elektra kabels zijn dan nodig.

Als u werkzaamheden wilt verrichten aan de stopcontacten dan is het wel zo handig om ook de stroom uit te zetten. Zet hierbij de stroom uit voor in de gehele woning voor extra veiligheid. Controleer altijd achteraf nog even met een spanningstester of de stroom er ook daadwerkelijk af is.

Het stappenplan voor het vervangen van een stopcontact

Om te beginnen is het belangrijk om in de gehele woning de stroom eraf te halen. Nadat dit gedaan is moet u eerst kijken met de spanningsmeter of de stroom er ook daadwerkelijk af is. Als dat allemaal gedaan is kunt u beginnen om de wandcontactdoos te demonteren. Dit doe je door met de schroevendraaier de schroeven los te draaien. Hierna kan je voorzichtig trekken en kijken of deze eraf komt.

stopcontact vervangen

Wanneer deze eraf is kunt u voorzichtig de draden loskoppelen, zorg ervoor dat de draden elkaar niet aanraken en beschadigen. Wanneer dit is gedaan kunt u de draden een aantal centimeter strippen met de striptang.

Hierna kan je het nieuwe stopcontact plaatsen. Om te beginnen sluit je weer de draden aan op het stopcontact, met de geelgroene in het midden en de bruine en blauwe links of rechts, waar deze bruine en blauwe komen maakt niet heel veel uit. Maak de draden voorzichtig vast, ook wanneer je de contactdoos in de muur plaatst doe je dit voorzichtig. Wanneer de draden beschadigingen kunnen er na een tijdje kortsluiting ontstaan. Nu kan je de contactdoos in de muur schuiven en weer vastdraaien met de schroeven.