Uw woning beschermen tegen kortsluitingen en storingen

Waar vaak niet aan wordt gedacht is dat kortsluitingen heel erg gevaarlijk zijn. Kortsluitingen gaan ook vaak samen bij stroomstoringen. Als er kortsluiting ontstaan slaan de stoppen uit de meterkast, als je dit dan niet goed repareert dan kunnen er regelmatig stroomstoringen voordoen. Je kan dus niet heel gemakkelijk de stoppen vervangen.

Het beste advies is om een elektricien in te huren. Een gespecialiseerde elektricien inhuren kan veel stress en gevaar wegnemen.

Hoe ontstaat kortsluiting

Kabels die oud en kapot zijn versmelten met elkaar, dit gebeurt te vaak in oude apparatuur. De kabels versmelten omdat er warmte in het apparatuur zit, deze warmte kan nergens naar toe en er kan nu ook brand ontstaan.

Problemen met oude apparatuur die niet meer goed werken is makkelijk op te sporen.

  • Je haalt alle stekkers uit de uitgevallen groep,
  • Hierna steek je ze er 1 voor 1 in tot de stroom weer uitvalt.
  • Als de stroom uitvalt heb je dus het apparaat gevonden waar het probleem ligt.

Oude apparatuur is niet de enige oorzaak, bliksem kan namelijk ook kortsluitingen geven. Wanneer bliksem inslaat op je huis komt er extra stroom binnen. De meterkast kan deze extra stroom niet aan en de stoppen slaan eruit.

Let op: Als de stoppen eruit slaan kunnen hier vonken bij vrij komen, als deze vonken tussen het isolatiemateriaal komen kan er brand ontstaan.

Kortsluiting buiten oude apparaten om is moeilijk op te sporen. Het is zelfs nog moeilijker om kortsluitingen te repareren. Mocht je dit zelf repareren kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan, door de verkeerde aanleg van draden bijvoorbeeld. Let hier dus goed op. Het is ook altijd aan te raden om een elektricien in te schakelen.