Noodverlichting of rookmelders aansluiten 

Het plaatsen van rookmelders en noodverlichting is vanaf 2022 overal verplicht. Nu is dat alleen nog maar verplicht in nieuwbouw, maar binnenkort dus ook voor bestaande/oudbouw.

Dit heeft allemaal te maken met iedereens veiligheid. Mocht er namelijk bijvoorbeeld brand ontstaan dan pikken de melders dit op. Als je dit niet installeert in je woning of gebouw kunnen er hoge boetes op de deurmat vallen.

De noodzaak van noodverlichting

Het groene of rode bordje laat je zien waar je naar toe moet als er rook of brand aanwezig is in het gebouw. Een gebouw kan snel helemaal donker staan door alle rook, als de lichten ook uitvallen dan zie je bijna niks meer. Dit bordje blijft ten alle tijden branden en laat je zien waar je naartoe kan vluchten.

noodverlichting

Doordat de gebouwen vaak donker zijn bij brand kan je niet meer zien wat er voor je gebeurt, de kans is dan ook aanwezig dat je een ongeluk kan krijgen.

De noodverlichting schakelt automatisch in als de stroom uitvalt en het groene bordje blijft ook ten alle tijden branden. 

 

De noodzaak van rookmelders

Er zijn veel verschillende soorten rookmelders, ook kunnen bij rookmelders een aantal regels of tips aan vast zitten, hier komen dan al snel vragen bij kijken. Het plaatsen van een rookmelder is zelf niet de aller moeilijkste klus, maar de plekken kunnen wel wat lastiger zijn.

De plaatsing van rookmelders

Rook stijgt omhoog, je plaatst rookmelders dan ook vaak op het plafond. De rookmelders moet je ook plaatsen bij wegen die naar buiten leiden, dit kunnen normale uitgangen zijn maar ook nooduitgangen.

Hier kunnen ook enige afwijkingen bij zijn. Als er bijvoorbeeld meerdere uitgangen zijn hoef je ze niet op elke plek te plaatsen. Verschillende rookmelders zijn er natuurlijk ook, de ionisatie rookmelder en de optische rookmelder zijn de meest voorkomende rookmelders.

 

Er zijn dus veel verschillen, regels en afwijkingen als het gaat om noodverlichting en rookmelders. U kunt bij elektriciens meer informatie opdoen over noodverlichting en rookmelders of het plaatsen hiervan.