Een aardlekschakelaar aansluiten

Vaak is het handig om de groepenkast uit te breiden. Dit kan zeker handig zijn als je veel apparaten aangesloten hebt op de groepenkast. Maar wanneer je de groepenkast wilt uitbreiden moet je wel van een aantal zaken op de hoogte zijn. 

Bij het uitbreiden van je groepenkast moet je erop letten dat er maar 4 groepen op een aardlekschakelaar aangesloten mogen zijn. Bij een vijfde groep zal er ook een nieuwe aardlekschakelaar moeten komen.

elektricien-installeren

Voorbereiding aardlekschakelaar aansluiten

Het eerste wat u moet doen is uitzoeken wat voor type groepenkast u heeft. Er is een 1-fase en 3-fase groepenkast. Dit kunt u gemakkelijk zelf bekijken. Als je bij de groepenkast ben moet je er een kijkje in nemen. Je kunt dan zien dat er bij de groepenkast meerdere draden onder uitlopen. Wanneer er 2 draden uit komen heeft u een 1-fase groepenkast, wanneer er hier 4 draden uit komen heeft u een 3-fase groepenkast. 

Nu dit duidelijk is kunt u de juiste materialen aanschaffen of een elektricien inschakelen. Wel moet u ten alle tijden de stroom uitschakelen, dit is voor iedereen hun veiligheid.

kortsluiting-elektra

De aardlekschakelaar aansluiten

Om te beginnen sluit u de schakelaar aan in de groepenkast en in de kunststof richel hiervan. De blauwe verdeeld draad die u ziet sluit u nu aan op het rechter verdeelblok. De bruine verdeel draad sluit u nu weer aan op het linker verdeelblok.

Hierna verbindt u de polen aan de onderkant van de aardlekschakelaar met de hoofdschakelaar. Let wel op dat allebei de draden aan de onderkant van de aardlekschakelaar komen. Voordat dit mogelijk is moet u eerst het frontje weghalen van de hoofdschakelaar. Als laatst moet u een afdekplaatje uit het frontje halen en deze moet je door de aardlekschakelaar steken. 

Elektriciens raden echter niet aan om werkzaamheden in en aan de meterkast zelf uit te voeren. Bij het zelf uitvoeren van werkzaamheden kunnen er veel dingen fout gaan. Door het verkeerd aansluiten van draden of andere componenten is de kans op stroomstoringen en brand aanzienlijk groot.