Wat moet je doen bij doorgeslagen stoppen?

Wanneer je geen stroom meer hebt zou het zomaar zo kunnen zijn dat de stoppen bij je zijn doorgeslagen. De stoppen zorgen er juist voor dat de stroom per groep op een veilig niveau blijft. Mocht de stroom hier overheen gaan dan kunnen er onveilige situaties ontstaan, maar door de stoppen kan dit niet meer.

In de meeste nieuwbouwwoningen vind je vaak geen stoppen meer, deze is vervangen door een automaat of groepenkast. Maar pok nu kan de stroom bij onveilige situaties gewoon uitvallen. Om te weten wat je moet doen, moet je eerst het probleem ontdekken.

Doorgeslagen stoppen

Als u in een woning woont met een meterkast die is voorzien van stoppen, dan zal bij stroomuitval de stoppen waarschijnlijk doorslaan. Wanneer de stoppen doorslaan dan is er waarschijnlijk een draadje in de stop gesmolten, deze smelt door de warmte als er grote hoeveelheid stroom in de stop aanwezig is.

De stop vervangen kan vaak helpen, maar vaak ligt het probleem wat dieper in de meterkast of ligt het aan een apparaat. In beide gevallen kan de stroom vaker nog een keer uitvallen.

kortsluiting-stoppenkast

Stroomuitval bij een automaat

Een automaat in de meterkast heeft geen stoppen, dus hier hoef je niet alle stoppen te vervangen. Wanneer er bij een automaat een te grote hoeveelheid stroom langsloopt dan zal de automaat uitvallen. Deze moet je even laten afkoelen en na 10 minuten kan je de automaat weer aanzetten. 

Achteraf is het wel belangrijk om al je elektrische apparaten te controleren op schade en een elektricien inschakelen is ook niet verkeerd. Op deze manieren voorkom je nog een stroomuitval.

De oorzaak van doorgeslagen stoppen

Overbelasting of een apparaat wat niet goed meer werkt is vaak de oorzaak dat de stroom uitvalt. Dit ligt vaak aan de draden die door een apparaat lopen, één van deze draden zal kapot zijn. Zoek het apparaat waar het probleem zou kunnen liggen, het apparaat is vaak te vinden in de specifieke groep die is uitgevallen. 

kapotte-kabel

Wanneer alle stroom is uitgevallen dan is het apparaat of de oorzaak wat moeilijker te vinden zijn en moet u alle apparaten uit het stopcontact halen. Nu moet je ze 1 voor 1 er weer in doen totdat de stroom uitvalt, dit is dan het apparaat die het probleem is. Indien u het apparaat gevonden heeft dan moet u het apparaat uit het stopcontact halen. Nu moet de stroom vaak weer werken nadat ook de stop vervangen is.