Kortsluiting

Een kortsluiting kan ernstige gevolgen hebben en daarom is het belangrijk om een kortsluiting proberen te voorkomen. Maar dit blijkt toch vaak makkelijker gezegd dan gedaan, een kortsluiting komt vaak op momenten dat je het niet verwacht. Hoe voorkom je dan een kortsluiting precies en wat houdt een kortsluiting precies in?

Kortsluiting

Wat is kortsluiting precies?

Kortsluiting ontstaat vaak door isolatieproblemen aan een kabel. Er zitten namelijk twee draden in een kabel en daartussen zit een isolatielaag. Er is een draad die stroom vervoert en een draad die stroom weer afvoert. Het is hierbij niet de bedoeling dat deze twee draden elkaar kunnen aanraken omdat dit ervoor zorgt dat de spanning niet meer gelijk is maar juist veel groter. Wanneer er een isolatiefout aanwezig is en deze kabels elkaar aanraken dan neemt de inkomende stroom een kortere weg naar de weglopende stroom, vandaar ook het woord kortsluiting. De spanning wordt hier zo groot dat de groepenkast dit niet aan kan en dus uitslaat.

Kortsluiting

Kortsluiting voorkomen

Het is nu duidelijk dat kortsluiting vaak ontstaat bij isolatieproblemen, maar hoe voorkom je dat dan precies. Om te beginnen is het belangrijk om je kabels op een nette manier aan te sluiten en op te bergen zodat er geen knikken en schade ontstaan. Ook is het belangrijk om je elektra goed te onderhouden, denk bijvoorbeeld aan afstoffen. Met al dat stof bij de apparaten kan het soms moeilijk zijn om alle warmte weg te begeleiden en daardoor moet de ventilator harder draaien. Met al deze warmte kan er ook schade ontstaan aan je kabels, ze kunnen namelijk smelten. Kortsluiting ontstaat ook vaak bij stopcontacten die niet goed zijn aangelegd of al zo oud zijn dat ze versleten zijn.

 

Kort gezegd is het dus belangrijk om je apparaten goed te onderhouden en ervoor te zorgen dat er geen schade ontstaan. Hiernaast is het ook belangrijk om je groepenkast te beveiligen met aardlekschakelaars. Deze schakelaars zullen je groepenkast uitschakelen bij geval van kortsluiting.

Kortsluiting

Gevolgen van kortsluiting

Kortsluiting brengt enorm veel risico’s en probleem met zich mee. Zo kunnen apparaten kapot gaan doordat ze onder stroom komen te staan, hierdoor kan je als mens ook een flinke schok krijgen. Hoewel de kans erg klein is kan er ook brand ontstaan. Bijvoorbeeld door de warmte en vonken die op stof terecht komen. Ook zal vaak de stroom uitvallen in het hele huis waardoor je geen gebruik meer kan maken van je koffiezetapparaat en alle andere apparaten.