Kortsluiting en hoe je dit probleem kan voorkomen

Elektriciteit is super gevaarlijk en het is dus altijd aan te raden om gespecialiseerde hulp in te schakelen. Als u nu kortsluiting wilt voorkomen moet u eerst weten wat kortsluiting is en hoe het nou ontstaat.

elektricien-kortsluiting

Wat is kortsluiting precies?

Een situatie die heel veel mensen wel eens hebben meegemaakt is als de lichten en alle apparaten ineens allemaal uitvallen. Een grote kans dat dit een stroomstoring was. Als één of meerdere draden kapot zijn, en dan elkaar aanraken, kan er kortsluiting ontstaan.

kortsluiting-elektricien

Deze draden zijn beschermd met een zogeheten isolatielaag, deze isolatielaag kan kapot gaan door warmte, water, slijtage of iets anders. Wanneer deze laag kapot is kan de stroom uit de draden ontsnappen. De stroom maakt zijn eigen weg, hierdoor komt de stroom niet meer bij het apparaat aan waar het heen zou moeten. Als de stroom nu een andere draad raakt wordt de stroomsterkte te groot, hierdoor kunnen andere draden ook smelten of er komen vonken. Dit zorgt ook voor brandgevaar. De stop in de meterkast schakelt meestal wel gelijk alle stroom uit.

 

De meterkast en kortsluiting

Mocht er toch kortsluiting en brand ontstaan in de meterkast dan zijn de gevolgen heel groot. Veel mensen hebben bijvoorbeeld nog een gasleiding in de meterkast. Deze onveilige situaties worden vaak ontstaan door slechte montage, bijna geen onderhoud, overbelasting en materialen die snel in de brand vliegen.

elektricien-meterkast

Het is dus ook aan te raden om door een ervaren en gespecialiseerde elektricien al uw installaties na te laten kijken en desnoods onderhoud uit te laten voeren. Zo verklein je de kans op gevaarlijke situaties.

 

Een stopcontact en kortsluitingen

Begin in de meterkast als u een kortsluiting wilt onderzoeken met als oorzaak een stopcontact. Weet u al door welke groep de kortsluiting komt? Haal dan alle apparaten uit het stopcontact die bij deze groep horen. Stop 1 voor 1 alle apparaten er weer in, slaat de stroom weer af? Dan heb je het apparaat gevonden waar de kortsluiting vandaan komt. Mocht dit niet lukken dan zal ik als eerst even alle andere groepen bekijken. Als dit ook niet het geval is dan kan het ook aan de wandcontactdozen liggen. Schakel dan zo nodig een elektricien in.

kortsluiting-elektricien

Voorkom gevaarlijke situaties door regelmatig een gespecialiseerde elektricien controles uit te voeren en meterkasten te laten bijhouden.