Hoe test ik mijn aardlekschakelaar en is dit verplicht?

Bij stroomstoringen schakelt de aardlekschakelaar de stroom uit. De aardlekschakelaar voorkomt dat apparaten onder stroom komen te staan in geval van kortsluiting, het is dus een extra beveiliging. Dit doet hij tenminste als hij goed werkt, als je wilt weten of deze goed werkt moet je dit regelmatig testen.

elektricien-aardlekschakelaar

De werking van een aardlekschakelaar

Pas vanaf een bepaalde grootte schakelt de aardlekschakelaar automatisch in bij geval van lekstroom. Lekstroom is als er stroom buiten de elektriciteitskabel lekt door een kapot draadje of een kapotte isolatielaag. De aardlekschakelaar beschermt apparaat en mens want als de aardlekschakelaar zijn werk goed doet komen er geen apparaten onder spanning of mensen die deze apparaten aanraken.

kortsluiting-elektricien

Om de hoeveel tijd moet ik mijn aardlekschakelaar testen?

Een aardlekschakelaar is dus super belangrijk voor iedereen hun veiligheid. Het is dan ook aan te raden om om de twee maanden een test uit te voeren. Het is ook verplicht om deze test uit te voeren, minimaal 2 keer per jaar.

spanningstester-elektricien

Een tip van ons is om deze test bij overgang van zomer naar winter en van winter naar zomer uit te voeren, op deze tijd moet je namelijk ook alle klokken weer opnieuw instellen.

 

Hoe test je nou zo een schakelaar?

De meeste aardlekschakelaars hebben een testknop, deze kunnen ook per type verschillen van kleur. Zoek dus eerst even uit welke knop dit is. De meeste schakelaars hebben wel de letter ‘’T’’ op de knop staan, dit staat voor test.

Druk de testknop in en de aardlek moet nu uitschakelen, net zoals de stroom. Nu kan je de aardlek weer inschakelen. Als de aardlekschakelaar nu niet opnieuw wordt ingeschakeld neem dan contact op met een elektricien.

aardlekschakelaar-testen

Wanneer de aardlekschakelaar de stroom uitschakelt buiten het testen om dan heeft één van uw elektrische apparaten een defect. probeer eerst uit te zoeken wat hiervan het probleem is voordat u de aardlek waar inschakelt.