Dubbel stopcontact aansluiten

Wil je nieuwe stopcontacten aansluiten in je woning, maar vind je enkele stopcontacten te gering? Je kunt een elektricien bellen, of het zelf aanpakken. Hoe werkt dit? Je kunt van enkele stopcontacten dubbele stopcontacten maken. Bij het maken van dubbele stopcontacten moet je wel rekening houden met het type apparaat die je hierop wilt aansluiten. Het is namelijk onmogelijk om een dubbele stopcontact op een plek te plaatsen waar elektrische apparaten zijn die veel stroom verbruiken. Het is namelijk onmogelijk om het bijvoorbeeld naast een vaatwasser, wasmachine of wasdroger te plaatsen. Dit ligt namelijk aan het maximale vermogen wat een groep in de groepenkast kan leveren. Iedere groep in de meterkast kan 3680 Watt hanteren, als er meer stroom gaat lopen kan dit zorgen voor overbelasting en stroomstoringen. Heb je al een goede plek in gedachte? Lees dan verder, hier kun je namelijk lezen hoe je op de beste manier een dubbel stopcontact kan aansluiten. 

Wat heb je nodig bij het aansluiten van een dubbel stopcontact? 

Als je een dubbel stopcontact gaat plaatsen heb je gelukkig niet dubbel zo veel gereedschap nodig, maar wel veel verschillende gereedschappen en andere benodigdheden. Deze benodigdheden en gereedschappen kun je gemakkelijk online aanschaffen of bij bouwmarkt bij jou in de buurt. Het kan ook zijn dat je andere gereedschap nodig hebt omdat je andere type muren hebt. 

  • Schroevendraaier
  • Trekdraad
  • Spanningszoeker
  • Elektrabuizen
  • Lange bouten
  • Afdekramen
  • Snelcement
  • Muur dozen
  • Steenbeitel

Volg dit stappenplan voor het aansluiten van een dubbel stopcontact

Er zijn meerdere manieren om een dubbel stopcontact aan te sluiten. Je kunt ervoor kiezen om naast een bestaande muur doos een tweede muur doos te plaatsen. Dit wordt gezien als de meest veilige manier om een tweede stopcontact aan te sluiten. Je kunt er ook voor kiezen om twee losse stopcontacten aan te sluiten op een losse muur doos. Echter, is dit verboden in België. Als je veel wijzigingen hebt doorgevoerd in het aantal stopcontacten binnen je woning moet je de elektrische installatie opnieuw laten goedkeuren, maar dit geldt niet voor als je de stopcontacten in bijvoorbeeld de keuken uitbreidt. Het is erg belangrijk om te allen tijde op een veilige manier te werk te gaan om gevaren te voorkomen. B

Stap 1: Sluit de stroomvoorziening af

De eerste belangrijke stap is het afsluiten van de stroomvoorziening. Dit moet gedaan worden om gevaarlijke situaties te voorkomen. Dit kun je doen door de hoofdschakelaar om te zetten, maar je kan ook alleen één specifieke groep uitschakelen. 

Stap 2: De gat in de muur vergroten

Met de steenbeitel kun je het gat in de muur vergroten. Het is belangrijk dat je geen schade veroorzaakt aan de bestaande muurdoos. Als de muurdoos toch wel beschadigd raakt moet deze direct vervangen worden. 

Stap 3: Het aansluiten van elektrische draden

Nu moet je de draden uit het bestaande stopcontact loshalen. Knip de groen gele, blauwe en bruine draad af voor het tweede stopcontact, strip deze aan het uiteinde. Nu zul je de koperdraad aan de binnenzijde zien. De koperdraden moeten aan de kabels van het bestaande stopcontact gekoppeld worden. 

Stap 4: Draden vastschroeven 

Als de draden vastgekoppeld zijn moet je deze stevig vastmaken aan het stopcontact in de muurdoos. Is dit gedaan? Dan kun je de stopcontacten in de muurdoos plaatsen en draaien op de juiste plaats met behulp van schroeven. Dit moet stevig gedaan worden, er mag geen beweging meer zitten in het stopcontact. 

Stap 5: Afdekkapje over het stopcontact plaatsen

Dit is niet verplicht, maar je kunt het stopcontact ook voorzien van een afdekkapje. Een afdekkapje wordt meestal gebruikt bij stopcontacten in de garage, tuinhuis of ergens anders buiten de woning. Zo blijft het afgezonderd van vocht. 

Stap 6: Testen

Is alles stap voor stap gedaan? Dan kun je het nu uittesten. Gebruik hiervoor een spanningsmeter. Als het lichtje brandt signaleert het stroom. Werkt het niet? Dan kun je alles opnieuw instellen.