Een inductiekookplaat op de juiste manier aansluiten

Als je een apparaat niet op de juiste manier aansluit kunnen er storingen komen in de groepenkast, daarom is het verstandig om bij het aansluiten van een inductiekookplaat een gespecialiseerde elektricien in te schakelen. Het verkeerd aansluiten van zo een apparaat is onveilig en er kunnen een hoop storingen optreden.

Een perilex aansluiting op een inductiekookplaat

Je hebt een perilex aansluiting nodig om een inductiekookplaat aan te sluiten. Dit is een stopcontact wat veel meer stroom kan leveren dan een normaal stopcontact. Een perilex aansluiting krijgt meer stroom uit de groepenkast omdat deze meestal is aangesloten op 2 verschillende groepen. Hierdoor kan er meer stroom afgegeven worden omdat er heel weinig kans is op overbelasting.

aansluiting-perilex

Deze perilex aansluiting beschikt ook over 3 fasen. een normaal stopcontact wat aangesloten is op 1 groep beschikt ook maar over 2 fasen. Vooral in oudere woningen is dit nog niet standaard geïnstalleerd, in nieuwbouwwoningen meestal wel al maar let hier goed op.

 

Uitbreiden groepenkast bij aansluiting van een inductiekookplaat

Niet altijd is er genoeg plek om een inductiekookplaat aan te sluiten in een groepenkast. Een kookplaat heeft namelijk veel stroom nodig en als je deze op een bestaande groep aansluit kan dit zorgen voor overbelasting. Dit zorgt ook voor gevaarlijke situaties.

Het aansluiten van een inductiekookplaat vereist toch meer aandacht dan gedacht, het is hierbij ook aan te raden om een elektricien in te schakelen. Het is ook niet aan te raden om te proberen een inductiekookplaat aan te sluiten op een normaal stopcontact.

Aansluiten door een elektricien

Het aansluiten van een inductiekookplaat en een perilex aansluiting is nou net niet zo gemakkelijk als je zou denken. Er zal nieuwe elektra moeten worden aangelegd en ook zal je groepenkast moeten worden aangepast. Mocht je deze aansluiting of apparatuur toch zelf willen aanleggen kan dat natuurlijk, echter raden elektriciens dit niet aan. Het wordt niet aangeraden omdat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.