led inbouwspots monteren

Mooie inbouwspots zien er geweldig uit, maar LED inbouwspots installeren lijkt voor veel mensen een lastige opgave. Gelukkig hebben wij een duidelijke en eenvoudige uitleg voor je gemaakt. Hierdoor wordt het installeren van LED inbouwspots een stuk makkelijker!

Stap 1: Schakel de stroom uit

Voordat je begint is het belangrijk om de stroom uit te schakelen. Dit is noodzakelijk om veilig te werk te gaan.

Stap 2: Waar komen de spots?

Vervolgens kun je bepalen waar je de inbouwspots wilt hebben. Het is belangrijk om hier goed over na te denken en zorg er altijd voor dat er minimaal 35 centimeter afstand zit tussen de inbouwspots.

Stap 3:  Boren van de gaten

Je kunt nu overgaan op het boren van de gaten waar je de inbouwspots in wilt gaan plaatsen. Je kunt dit doen met een gatenboor of met een decoupeerzaag. Probeer het gat niet te groot te maken, dat kan er namelijk voor zorgen dat de afwerking niet mooi wordt.

Stap 4: Inbouwspots aansluiten

Nadat je de gaten hebt geboord kun je de inbouwspots gaan aansluiten. Verbind de inbouwspot met een elektriciteitssnoer aan een bestaand lichtpunt. Het is handig om hiervoor gebruikt te maken van een lasklem zodat je de kabels eenvoudig kunt verbinden. Je kunt nu de stroomkabel over het plafond trekken. Zorg ervoor dat je bij ieder gat ongeveer 20 cm van het snoer overhoud. Dit heb je nodig om de inbouwspots te monteren.

Stap 5: LED inbouwspots monteren

Je kunt nu overgaan op het monteren van de inbouwspots in de gaten. Knip hiervoor de stroomkabel bij het gat door. Vervolgens kun je met een kabelstripper het rubber gedeeltelijk weghalen, ongeveer 2 centimeter is voldoende. Als het goed is zie je nu de blauwe en bruine kabel. Ook bij deze kabels is het nodig om een gedeelte van het rubber weg te halen zodat het koper zichtbaar wordt. Bij de blauwe en bruine kabel is ongeveer 3 millimeter genoeg.

led inbouwspots

Stap 6: Kabels verbinden met een lasklem

Je kunt de kabels nu weer aan elkaar verbinden met een lasklem. Klem een blauwe draad in de linkerkant van de lasklem en een blauwe draad in de rechterkant van de lasklem. De middelste klem kun je dus leeg laten. Wanneer je dit hebt gedaan kun je hetzelfde doen voor de bruine draad. Je kunt de spot vervolgens verbinden met de lasklem door de blauwe draad van de spot in de middelste klem te plaatsen van de lasklem met de blauwe draden. Voor de bruine draad geldt wederom hetzelfde.

Stap 7: Door met de volgende inbouwspot

De LED inbouwspot is nu aangesloten, je kunt deze nu in het plafond plaatsen. Dit kun je doen met de veertjes. Wanneer je deze stappen voltooid hebt, kun je verdergaan met de andere inbouwspots.