meterkast vervangen

Groepenkasten vervangen zijn werkzaamheden die elektriciens vaak uitvoeren. Dat de groepenkast verouderd is of dat er overbelasting dreigt zijn de meest voorkomende redenen dat deze vervangen moet worden. 

Vroeger was het ook zo dat groepenkasten of stoppenkast niet verplicht een aardlekschakelaar moesten hebben, tegenwoordig is dat wel zo.

elektricien

De situatie bekijken

Als u heeft besloten om een nieuwe groepenkast aan te schaffen moet u een aantal punten langs. Eén van die punten is om de huidige indeling van uw groepen langs te gaan. Als u namelijk een nieuwe groepenkast installeert wordt de indeling vaak gewijzigd. Dit wordt gedaan om overbelasting tegen te gaan. 

Natuurlijk hoeft de indeling niet helemaal veranderd te worden, u kunt dit naar wens aan laten passen.

Komt het ook wel eens voor dat als u twee elektrische apparaten gebruikt dat de stroom uitvalt? Bijvoorbeeld bij het gebruik van meerdere apparaten in de woonkamer? U heeft dan te maken met overbelasting. 

overbelasting

In dit geval is het zeker aan te raden om een extra groep te plaatsen zodat er geen overbelasting meer is en al uw apparaten weer tegelijk kan gebruiken. 

Wensen voor de toekomst

Het komt maar vaak genoeg voor dat er net een groepenkast is vervangen en een tijdje later moest deze weer aangepast worden. Dit komt vaak omdat er een nieuw groot elektrisch apparaat wordt geïnstalleerd. Denk hier bijvoorbeeld aan een sauna of jacuzzi. Voor de zekerheid kan je dan gelijk bij de vervanging toch nog een extra groep installeren. Dit kan tijd en kostenbesparend zijn. 

sauna-installeren

Bij het vervangen van een groepenkast is het niet aan te raden om zelf deze werkzaamheden zelf uit te voeren. Bij het verkeerd aanleggen van een groepenkast kunnen er kortsluitingen en stroomstoringen ontstaan en als gevolg daarvan kan er ook brand ontstaan, problemen aan je elektrische installatie wil je natuurlijk altijd vermijden.