Ampère berekenen

Een kopje koffie zetten of even snel stofzuigen, tegenwoordig wordt alles gedaan met de hulp van elektrische apparaten. Zonder elektriciteit kom je dus vrijwel nergens meer, maar veel mensen raken ook in de war door alle verschillende termen die gebruikt worden. Dus hoe zit het nou allemaal precies met elektriciteit? Je hebt namelijk Perilex, groepenkasten maar ook Watt en Ampère. De laatste twee onderdelen zijn vooral erg belangrijk en daar wordt hier meer over vertelt.

Wat is Ampère en Watt?

Simpel uitgelegd is Ampère (A) een natuurkundige eenheid, deze wordt in natuurkunde gebruikt met dit symbool (I). Ampère wordt gebruikt om de grootte van stroom uit te drukken (Stroomsterkte). Ook bestaat er Watt (Watt), dit is een meeteenheid om vermogen aan te geven en het bestaat uit tijd en energie. Vermogen is een bepaalde hoeveelheid energie die elke seconde omgezet wordt.

Ampère berekenen

Hoe werkt Ampère?

Als je wilt weten hoe Ampère werkt dan zou je eigenlijk moeten denken aan een elektrische stroomkring, waarbij er een elektrische lading van het ene punt naar het andere punt stroomt. De stroomsterkte of Ampère is dan eigenlijk de hoeveelheid elektrische lading die door de stroomkring stroomt.

Hoe kan je op een makkelijke manier Ampère berekenen?

Ampère berekenen kan je eenvoudig doen door het aantal Watt te delen door Voltage.

Zo kan bijvoorbeeld 500 Watt delen door 230 Volt, het antwoord is dan 2,17 Ampère. Ook kan je bijvoorbeeld 2500 Watt delen door 230 Volt, dit is dan 10,87 Ampère. 

Hoe kan je op een makkelijke manier Watt berekenen?

Watt kan je eenvoudig berekenen door het aantal Ampère te vermenigvuldigen met het aantal Voltage.

Zo kan je dus bijvoorbeeld 2 Ampère vermenigvuldigen met 230 Volt, je hebt dan 460 Watt. Ook kan je 14 Ampère vermenigvuldigen met 230 Volt, je hebt dan 3220 Watt.