renoveren van elektra

Stap 1:

De belangrijkste stap als je werkzaamheden gaat uitvoeren aan elektra is de stroom uitschakelen. Hiermee is de kans op stroomschokken bijna helemaal 0%. Als je wilt testen of de stroom is daadwerkelijk is uitgeschakeld kan je een spanningsmeter gebruiken. 

stroom-uitschakelen

Bij het uitschakelen van de stroom heb je de keus om bepaalde groepen uit te schakelen of alle stroom. Voor extra veiligheidsredenen kan je altijd de hele stroom uitschakelen.

Stap 2:

Door de ligging van de huidige elektra in kaart te brengen is ook een belangrijke stap, maak dus een duidelijk schema. Op deze manier kan je controleren waar kabels en leidingen liggen zodat je niet iets per ongeluk kapot maakt en je kan er zo ook achter gekomen of bepaalde leidingen aan vervanging toe zijn.

elektra-schema

Hierbij is het ook belangrijk om de meterkast goed te bekijken. Het kan zomaar zijn dat de meterkast verouderd is of dat er nieuwe groepen aangemaakt moeten worden. Bij een verbouwing komt het vaak voor dat er uiteindelijk na heen en weer geschuif teveel apparaten op een groepenkast zijn aangesloten.

Stap 3:

Bij de verbouwing wordt er veel heen en weer geschoven met elektrische apparaten. Soms kunnen deze apparaten kapot gaan, van binnen of van buiten. Zorg daarom ook altijd dat je elektrische apparaten controleert naar een verbouwing. 

Elektra-draden

Ook het netjes aansluiten van apparaten zonder knopen en schade is belangrijk, op deze manier heb je minder kans op schade en kortsluitingen.

Stap 4:

Bij een verbouwing is het ook een mooi tijdstip om de aardlekschakelaar te controleren. Het testen van een aardlekschakelaar is verplicht, twee keer per jaar zelfs. Een aardlekschakelaar beschermt namelijk mens en apparaat bij het geval van lekstroom. Als je toch bezig bent met verbouwen kun je net zo goed de aardlekschakelaar ook meenemen.

stroom-uitzetten

Stap 5:

Neem eens in overweging om een gespecialiseerde elektricien in te schakelen bij een verbouwing, vervanging van een elektrische installatie of andere werkzaamheden aan elektra. Werkzaamheden aan elektra zijn namelijk gevaarlijk en het is belangrijk dat alles tot de laatste stap goed geregeld is.