elektra aanleggen door elektricien

Wil je kosten besparen door elektra zelf aan te leggen? Of doe je het juist om ervaring op te doen? Bij beide gevallen kan je eenvoudig dit stappenplan volgen om elektra aan te leggen.

Het is altijd handig als je van te voren al wat kennis hebt en dat je al over de juiste materialen beschikt. Of je nou een beginner bent of een gespecialiseerde elektricien, let altijd goed op je eigen veiligheid en die van anderen. 

elektra-aanleggen

Stappenplan:

Stap 1: Het Belangrijkste is om de stroom uit te zetten in de hele woning, dit is makkelijk te doen door het uitschakelen van één van de onderste schakelaars. Controleer wel met een spanningsmeter of het daadwerkelijk gelukt is.

stroom-uitzetten

Stap 2: Het is belangrijk om eerst een centraaldoos aan te leggen aan het plafond. Vanuit hier vertrekken namelijk alle kabels naar de apparaten, muren en wanddozen. De aanvoer van de centraaldoos komt natuurlijk uit de groepenkast.

centraaldoos-aanleggen

Stap 3: Een elektriciteitsleiding kan ook niet ontbreken, hierin liggen namelijk alle elektriciteitskabels. Dit is dan ook stap 3, vanaf de centraaldoos kan je meerdere leidingen aanleggen naar de muren, leg de leidingen aan naar de plekken waar je schakelaars of contactdozen wilt installeren. 

Ook kan je nu eenvoudig posities aftekenen op de muur.

Stap 4: Het is nu tijd om sleuven te maken, hier komen dan alle elektra leidingen in te liggen. Ook kan je gaten maken in de muur voor alle wanddozen en schakelaars. 

sleuven-frezen

De sleuven kan je het best maken met een elektrische sleuvenfrees en een beitel, de gaten voor de wanddozen kan je het best maken met een dozenboor.

Stap 5: Je kan nu de leidingen in de muren leggen en met een trekveer alle elektriciteitskabels door de leidingen heen trekken. 

kabel-strippen

Stap 6: Alle kabels strippen, aansluiten op wanddozen en deze aansluiten op de muur, en alles weer netjes afwerken op de muur en je bent klaar.