Zonnepanelen

Steeds meer mensen schaffen zonnepanelen aan en het blijkt de investering waard te zijn, zeker met de stijgende energieprijzen. Bij het aanschaffen van zonnepanelen is het wel zo handig om te kijken naar het rendement naar zonnepanelen 

Zonnepanelen

De locatie van je woning

Hoeveel zon er bij je schijnt en hoelang de zon schijnt ligt allemaal aan de locatie van je woning. In het oosten en midden van het land zul je minder zon krijgen. Als je veel zon wilt dan is het beter om in het westen van het land te wonen.

Zonnepanelen

De temperatuur

Temperatuur is van grote invloed op het rendement van je zonnepanelen. Bij een hogere temperatuur kan een zonnepaneel minder goed presteren dan bij iets lagere temperaturen. Als je er zo over nadenkt is dit niet logisch, maar het is wel hoe het is. Een zonnepaneel kan het beste elektriciteit opwekken als het rond de 25 graden is.

 

De temperatuur heeft niet alleen te maken met hoe warm het buiten is. Een zonnepaneel kan dus bijvoorbeeld beter presteren op een zonnige dag vroeger in het jaar dan een hete zomerdag. De temperatuur heeft dan ook vooral te maken met de wijze waarop de zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Zijn je panelen op het dak geplaatst dan kan de wind op natuurlijke wijze deze koelen. Wanneer je panelen in het dak zijn geïntegreerd dan wordt dat iets lastiger.

Zonnepanelen

Hellingshoek

Als je een hoger rendement wilt behalen met je zonnepanelen is het ook van belang dat je panelen op de juiste hellingshoek zijn geplaatst, de ideale hoek ligt op 30 tot 40 graden. Zodra de hellingshoek hoger of lager is dan kan je ook uitgaan van een lagere energieopbrengst. Veel schuine daken hebben al de ideale hellingshoek. Hoe zit dat dan met platte daken? Bij platte daken worden de panelen op een frame geplaatst waardoor je de beste hellingshoek kan creëren.

Zonnepanelen

Je zonnepaneel gericht op het oosten of zuiden?

Wil je het hoogste rendement behalen? Richt dan je zonnepaneel op het zuiden. Wanneer je dit niet hebt dan kan je een opbrengst verwacht die 10 tot 20% lager is dan normaal.