Groepenkast samenstellen

Even een boodschapje doen of even snel het huis stofzuigen, overal kom je elektra tegen of gebruik je elektra. Het is dan ook erg vervelend als er ergens een stroomstoring ontstaat, zeker als je niet weet hoe het is ontstaan. Veel stroomstoringen ontstaan bij de groepenkast. De oorzaken en de oplossingen van een storing aan je groepenkast kan je hier allemaal vinden.

Groepenkast samenstellen

Een stroomstoring door je groepenkast

Een storing in je groepenkast kan bijvoorbeeld ontstaan door ouderdom. Bij ouderdom neemt de kwaliteit en kracht van een groepenkast sterk af en daardoor kan hij minder stroom verdragen als voorheen. De kans op overbelasting is hierdoor erg groot en op deze manier ontstaan de stroomstoringen. Deze storingen kunnen ook ontstaan als er schade, slijtage of overbelasting aan de groepenkast is. Schade en slijtage kan zijn ontstaan bij werkzaamheden in en rondom de groepenkast, vaak worden hier onbedoelde fouten gemaakt door mensen die weinig verstand hebben van elektra werkzaamheden. Overbelasting kan ontstaan als er te veel apparaten zijn aangesloten op het netwerk waardoor de groepenkast meer stroom moet leveren dan dat hij aankan.

Groepenkast samenstellen

Wat kan je het best doen bij storingen in je groepenkast?

Ouderdom, schade, slijtage en overbelastingen zijn moeilijk op te lossen. Een extra groep aanleggen kan soms helpen bij overbelastingen maar dit werkt vaak niet als er andere problemen zijn. Wanneer je volledig van deze storingen af wilt komen is het vaak noodzakelijk om je groepenkast te vervangen.

Groepenkast samenstellen

Je groepenkast vervangen

Bij het vervangen van je groepenkast kan je ervoor kiezen om samen met een elektricien je eigen groepenkast samen te stellen. Bij het samenstellen van je groepenkast is het belangrijk om rekening te houden met het aantal groepen wat nodig is, je wilt natuurlijk niet te weinig groepen maar ook niet te veel. Een elektricien heeft hier vaak een goede kijk op maar ook zelf kan je goed uitzoeken hoeveel groepen er nodig zijn. Het is dan belangrijk om te kijken naar alle apparaten in huis en hoeveel deze groepen, voor de keuken en badkamer heb je vaak een extra groep omdat hier grootgebruikers tussen zitten. Bij het samenstellen van de groepenkast moet je ook rekening houden met aardlekschakelaars en andere opties.