schakelmateriaal kopen

Nieuw schakelmateriaal kan een ruimte goed opfrissen. Weg met het ouderwetse vergeelde crème schakelmateriaal en zeg ‘hallo’ tegen modern zwart schakelmateriaal. Maar waar moet je precies op letten bij de aanschaf van schakelmateriaal?

  1. Wat heb ik nodig?

Schakelmateriaal bestaat doorgaans uit een basiselement met daarop een centraalplaat. Bijvoorbeeld een schakelaar met een bedieningstoets. Vervolgens wordt dit afgewerkt met een afdekraam. Zorg bij het kopen van schakelmateriaal ervoor dat je alle drie de onderdelen hebt. Let op: soms, bijvoorbeeld bij veel stopcontacten, zit het centraaldeel aan het basiselement vast en hoef je deze dus niet los te kopen.

  1. Welk merk wil ik?

Als je oud schakelmateriaal deels wilt vervangen, is het van belang dat je hetzelfde merk kiest als het schakelmateriaal dat je al hebt. Op deze manier weet je zeker dat het allemaal op elkaar past. Als je nog niet aan een merk gebonden bent, kan je eerste kijken wat je een mooie schakelmateriaal serie vindt en vervolgens alle onderdelen van dit merk kopen. Koop geen schakelmateriaal van niet Europese landen, omdat hier de kwaliteit en veiligheid minder goed gewaarborgd wordt. Betrouwbare schakelmateriaal merken zijn Gira, Busch-Jaeger, Peha, Niko of bijvoorbeeld Hager Berker.

  1. Welk design wil ik?

Tegenwoordig zijn er veel design series met schakelmateriaal verkrijgbaar in verschillende stijlen. Zo kan je gaan voor traditioneel of juist heel modern. Ook sierlijke ronde vormen en strakke hoeken worden afgewisseld. Daarnaast is het handig om van te voren na te denken over welke kleur en materiaal bij jouw interieur passen. Het handigst is om online opzoek te gaan naar wat jij mooi vindt. Sites, zoals Elektrototaalmarkt.nl, bieden een handig overzicht van welke merken en series er verkrijgbaar zijn.

  1. Moet het schakelmateriaal waterdicht zijn?

Doorgaans is inbouw schakelmateriaal niet waterdicht. Het kan zijn dat je een stopcontact of schakelaar wilt installeren op een plek waar het vochtig is, zoals buiten of bij een zwembad. Het is dan van belang dat je spatwaterdicht schakelmateriaal neemt. Kijk bij de aanschaf of de beschermingsgraad IP44 is of hoger. Dan weet je zeker dat het installeren van dit schakelmateriaal veilig kan gebeuren in een vochtige omgeving. Elke A-merk in schakelmateriaal heeft naast gewone series ook een waterdichte serie, zoals bijvoorbeeld Niko met de Niko New Hydro serie.