Ampère berekenen

Loopt er geen stroom meer op 1 groep in je woning? Dit is een veelvoorkomende stroomstoring dat verschillende oorzaken kan hebben. Dit is erg vervelend, het kan namelijk moeilijk zijn om de oorzaak zelf achter te halen. Alleen een professionele elektricien zal dit snel en veilig kunnen opsporen voor jou. Zo een stroomstoring zou kunnen komen door een beschadigde isolatielaag van de elektriciteitskabels in huis. Als er op de binnenzijde van de kabels water druppelt kan dit resulteren in een vervelende kortsluiting. Ook kan de oorzaak zich bevinden in het samensmelten van twee elektriciteitskabels. Hier kun je alles lezen over hoe zo een stroomstoring op de meest veilige manier opgespoord en opgelost kan worden. 

Als allereerst is het belangrijk dat u navraagt bij de buren of ze wel stroom in hun woning hebben. Als de stroom ook bij de buren is uitgevallen kan de oorzaak van de stroomstoring buiten de woning plaatsvinden. In dit gevoel kun je de netbeheerder inschakelen zodat de stroomstoring snel wordt verholpen. Is dit niet het geval? Lees dan de volgende stappenplan.

Volg deze stappen plan voor het opsporen van de stroomstoring

Stap 1: Controleer of een van de stoppen in de groepenkast een doorgeslagen zekering of omgesprongen schakelaar heeft. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je geen stroom meer hebt op 1 groep.

Stap 2: Trek de stekkers van de op de groep aangesloten elektrische apparaten uit het stopcontact. Een elektrisch apparaat handmatig uitschakelen is niet voldoende. 

Stap 3: Hierna kun je de doorgeslagen zekeringen vervangen en de schakelaar van de groep weer omhoog zetten in de groepenkast.

Stap 4: Nu kun je de elektrische apparaten stuk voor stuk weer opnieuw inschakelen. Als de zekering opnieuw doorslaat heb je de bron van de stroomstoring gevonden. 

Elektricien inschakelen bij een stroomstoring

De zekering van de groep zal al doorslaan bij een kortsluiting, voordat je het eerste elektrische apparaat in het stopcontact steekt. Het is moeilijk om een stroomstoring op te lossen als je niet weet waar de elektriciteitskabels beschadigd zijn. Het is daarom altijd beter om een professionele elektricien in te schakelen. Een elektricien weet van A tot Z hoe die met stroom en stroomstoringen om moet gaan. Een elektricien kunt u altijd inschakelen bij al uw elektrische problemen in uw woning. 

Defect apparaat? Zo los je de stroomstoring op

Als de zekering in de groep doorslaat op het moment dat je een elektrische apparaat weer in het stopcontact steekt is het slim om het apparaat te vervangen. Het is dan namelijk zo dat dit apparaat defect is en voor stroomstoringen zorgt. Je kan het elektrische apparaat ook laten repareren. Dit is alleen gunstig als dit apparaat erg kostbaar is en niet heel erg is verouderd. Als het apparaat oud is kan het apparaat namelijk vaker voor stroomstoringen zorgen. Het is aangeraden om te investeren in de elektrische apparaten in je woning. Dit betekent niet dat het duur moet zijn, maar dat het kwalitatief hoogwaardig moet zijn. Het kan gevaarlijk zijn om een elektrisch apparaat te herstellen als je hier helemaal verstand van hebt. Om alle stroomstoringen in de toekomst te voorkomen kun je het beste een elektricien inschakelen. Een elektricien zal de stroomstoring zó oplossen, dat het ook preventief werkt voor in de toekomst. 

Zekering vervangen en schakelaar omzetten bij een kortsluiting

Een gesprongen zekering hoeft niet altijd te betekenen dat er een defect elektrisch apparaat is of dat er een kortsluiting is rond de elektriciteitskabels. Het kan namelijk ook voorkomen dat de stop uit de groepenkast springt doordat elektrische apparaten geladen of statisch waren op het moment dat je deze apparaten inschakelde. Als dit het geval is kun je de zekering vervangen en de schakelaar omzetten.