2 fase aansluiting aanleggen

Misschien herkent u het wel: u bent bezig om producten te testen in een fabriek. U steekt de stekker van een apparaat in het stopcontact en zet hem aan. Plotseling valt het stroom in het hele gebouw uit. Wat is hier verkeerd gegaan? Er was geen 2 fase aansluiting aanwezig. Laten we eens kijken wat een 2 fase aansluiting is, wanneer het handig is om het te hebben en waarom het handig is om zo een aansluiting op uw stroomnetwerk te hebben.

Wat is een 2 fase aansluiting?

Het is duidelijk dat het voorbeeld een 1 fase aansluiting was, omdat de elektriciteit van het hele gebouw was uitgevallen. Maar wat is dan een 2 fase aansluiting? Eenvoudig gezegd gaat het om een elektrische verbinding waarbij twee connecties van stroom worden gebruikt. U kunt ook wel zeggen dat beide connecties los van elkaar opereren. In het hierboven genoemde voorbeeld zou misschien een deel van de elektriciteit wegvallen bij een 2 fase aansluiting, omdat de kortsluiting dat alleen effect heeft op het deel dat er mee verbonden is.

Wanneer is het verstandig om een 2 fase aansluiting te nemen?

Voor zakelijke gebouwen is het natuurlijk erg handig om gebruik te maken van de 2 fase aansluiting. U kunt zich voorstellen dat bepaalde fabrieken bijvoorbeeld werken met producten of apparaten die nodig zijn voor productie. Als u op zo’n moment een 1 fase aansluiting hebt, dan ligt bij een kortsluiting de hele productie stil. Dat kost dus gewoon heel veel geld. Daarom is de investering van een 2 of 3 fase aansluiting van essentieel belang voor bedrijven die te maken hebben met productie die verbonden zijn aan het stroomnetwerk. Heb je hier advies voor nodig? Schakel dan altijd een elektricien in!

Het ligt aan de grootte van het bedrijf en hoeveel er geproduceerd wordt om een goede keuze te maken tussen de 2 of 3 fase aansluiting. Sommige bedrijven of fabrieken verbruiken namelijk heel veel stroom. Een mooi voorbeeld hiervan zijn elektriciteitscentrales. Het kan in sommige omstandigheden zelfs gevaarlijk zijn om alles op 1 netwerk aan te sluiten als er heel veel stroom wordt verbruikt. Een 2 fase aansluiting zorgt er voor dat het aantal kilowattuur beter gespreid wordt, waardoor er minder kans is op een gevaarlijke kortsluiting.

Conclusie

Het ligt er natuurlijk aan waar u de aansluiting voor wilt gebruiken, maar als u een bedrijf of fabriek heeft dat de kilowatturen naar binnen slurpt, dan is het goed om in een 2 fase aansluiting te investeren. Het is veiliger en het helpt voor de duurzaamheid van de productie. Bent u momenteel op zoek naar een 2 fase aansluiting, of wilt u er graag meer over weten? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze specialisten. Wij helpen u graag verder!