cv ketel

Vraag jij je wel eens af hoe zo’n cv-ketel nu eigenlijk werkt? Het lijkt misschien heel eenvoudig om even aan de thermostaat te draaien wanneer je het koud hebt. Binnen een mum van tijd is het weer aangenaam warm. Er zijn tegenwoordig zelfs slimme cv ketels waarbij je zelf kunt instellen op welke tijdstip de verwarming aan of uit moet. Maar hoe werkt een cv-ketel? Wat is het precies? Lees er hier meer over!

De cv-ketel

De term cv staat voor centrale verwarming. In principe is de cv-ketel niet meer dan een apparaat dat water verwarmt. Denk hierbij aan het warme water voor de douche, kranen en de verwarming in huis. Wanneer jij dus aan de thermostaat draait, zal de cv-ketel het water verwarmen. Dat water gaat vervolgens weer naar de kraan en de radiator.

Dit is hoe het werkt

Het proces van het opwarmen van water verloopt in een aantal stappen. Je regelt dus eerst de temperatuur door aan de thermostaat te draaien. Dit geeft vervolgens een signaal naar de cv-ketel om warm water te leveren. Hoe warmt een cv-ketel dat water eigenlijk op? Meestal gebeurt dit door middel van gasverbranding. Dit gas stroomt dus naar de verbrandingskamer van de ketel en met behulp van een warmtewisselaar wordt de warmte van de verbranding netjes overgedragen naar het water. Resultaat? Het warme water kan vervolgens door de leidingen naar de radiatoren lopen.

De veiligheid

De veiligheid van de cv-ketel moet uiterst serieus genomen worden. Koolmonoxide kan namelijk levensgevaarlijk zijn, en dat is nu eenmaal een stofje dat vrijkomt wanneer gas wordt verbrand. Om die reden is het ook uiterst belangrijk om een cv-ketel veilig te laten installeren. Maar er zijn ook een aantal ingebouwde veiligheidsmaatregelen die bijdragen aan de veiligheid van de cv-ketel. Met ionisatiebeveiliging wordt de toevoer van gas op stop gezet als het niet goed kan worden verbrand. Dit is een van de makkelijkste manieren om een gevaarlijke situatie te voorkomen. Daarnaast is er een ander systeem dat de aanvoer en afvoer van gas en lucht regelt om te voorkomen dat schadelijke verbrandingsgassen in huis blijven hangen. Die gassen worden weer afgevoerd via aparte kanalen. Gelukkig gebeurt de verbranding van het gas in een luchtdichte kas. Het gas kan dus eigenlijk niet ontspannen.

Hoe kies je de beste cv-ketel?

De beste cv ketels consumentenbond zijn gelukkig al energiezuinig, maar hoe kies je nou de juiste voor jouw woning? Er zijn een aantal vragen die je jezelf moet stellen om de juiste cv-ketel te kiezen. Hoe groot is je huis? Hoe goed is het geïsoleerd? Hoeveel mensen wonen er? Gebruik je de cv-ketel alleen voor je verwarming, of wil je deze ook gebruiken voor een warme douche? Wil je op meerdere plaatsen in je woning op hetzelfde moment warm water gebruiken? Het antwoord op deze vragen zal invloed hebben op de keuze. Kies verstandig!