elektrische kookplaat

De overstap van koken op gas naar koken op elektriciteit

Koken op gas was vroeger heel normaal. Tegenwoordig wordt er steeds minder gekookt op gas en overal minder gas verbruikt. Dit komt omdat steeds meer mensen de nadelen zien van gas en de voordelen van elektriciteit. Ook worden er bijna geen nieuwbouwwoningen opgeleverd die aan het gas zitten. De overstap kan best een grote stap zijn en hebben hieronder een aantal tips om u zo goed mogelijk voor te bereiden. 

gasfornuis

De voor en nadelen 

De keuze om over te stappen van gas naar elektrisch koken kan aan een aantal factoren liggen. De meest voorkomende reden is dat de prijs van gas gaat stijgen, ook is het zo dat er steeds minder woningen met gas aanwezig zijn. U bent dus niet de enige die van plan was om over te stappen. 

Ook is elektrisch koken veel beter voor het milieu, bij gaswinning komt heel veel CO2 vrij wat slecht voor het milieu is, ook komen er vaak aardverschuivingen bij de winning van aardgas.

Ook zijn de kookplaten van een inductiekookplaat veel beter, je hebt meer keuze uit kookplaten en het is makkelijker schoon te houden.

inductiekookplaat-aansluiten

Eén van de grootste nadelen is dat je een nieuwe kookplaat moet aanschaffen en er moeten waarschijnlijk ook aanpassingen gemaakt worden in de groepenkast.

Ook zou u nieuwe pannen moeten aanschaffen en opnieuw ‘’leren’’ koken. U bent gewend om op gas te koken, het probleem is nu dat de pannen op elektrisch koken minder snel warm worden en de tijden dat gerechten gaar zijn kan langer zijn. Begin dus niet met grote maaltijden maar hou het klein en krijg eerst het gevoel van elektrisch koken.

Soorten kookplaten en een perilex aansluiting

Als er elektrisch wordt gekookt kan dat op een inductiekookplaat of een keramische kookplaat. Deze twee lijken heel erg op elkaar maar er zit een groot verschil in tussen het verwarmen. Ze gebruiken namelijk allebei een ander verwarmingselement. 

perilex stekker

Ook gebruiken ze een andere aansluiting, namelijk een perilex aansluiting. Omdat een kookplaat een groot apparaat is moet het apparaat wel genoeg stroom krijgen, krachtstroom als het ware. Dankzij een extra groep in de groepenkast en een perilex aansluiting kan dit.